Bilgikatibim

Kişisel bir blog sitesi..

Bilgikatibim
son yazılar

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü Tarama Testi Nedir?
Üçlü tarama testi özel bir yöntem ile anne karnındaki bebekte olabilecek kromozom bozuklukları ve olası anomalileri tespite yönelik olarak gerçekleştirilen testlerdir. Özellikle de ileri yaşta hamile kalan anne adayları için büyük önem taşımaktadır. Bu testin en önemli özelliği down sendromu olan bebekleri erken dönemde belirlemeye olanak sağlamasıdır. Bu test yüzde yüz kesin sonuç vermediği gibi belirli riskleri taşıyan bebeklerin tespitini sağlamaktadır. Eğer değerler yüksek çıkarsa bu durumda ileri testlerin yapılması için gerekli zamanlama planlanmalıdır.
Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?
Testten en doğru sonucun alınabilmesi adına testin mutlaka doğru zamanda yapılması şarttır. Üçlü tarama testi genelde gebeliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılmaktadır. Testin daha önce ya da daha geç bir dönemde yapılması elde edilen verilerin doğruluğunu olumsuz olarak etkileyebilecek önemli bir faktördür.
Üçlü Tarama Testi Nasıl Olur?
Üçlü tarama testi uygulaması son derece kolay bir testtir. Test için uygun gebelik haftası içerisinde olan anne adaylarından alınan kan numunesi üzerinde çalışılarak gerçekleştirilen üçlü tarama testi sonuçları alındıktan sonra bir sonraki aşama planlanır. Eğer değerler normal seviyenin üzerinde çıkarsa daha detaylı testlerin yapılması için anne adayı konu hakkında bilgilendirilmektedir. Genelde bu gibi durumlarda amniyosentez yapılmasına karar verilmekte ve bebeğin içinde bulunduğu keseden alınan sıvı üzerinde çalışılarak kesin sonuç verilmektedir.