Gebelik Döneminde Karşılaşılabilecek Problemler
Gebelik süresince dikkatli ve bilinçli olmalısınız. Özellikle ilk üç ay çok önemlidir. Embriyo göbek kordonuyla plasentaya bağlıdır ve su dolu bir kesenin içindedir. Gebeliğin 6. haftasında bebeğin kalbi atmaya başlar. 12. haftada iç organları belirginleşir ve kasları gelişmeye başlayan bebek artık oynamaya başlar. Bu ayda dış etmenlere karşı oldukça duyarlıdır. İlk sakatlık taraması olan Ense Kalınlığı Ölçümü ve İkili Test yapılır. Bebekte Down Sendromu, Trizomi 18 ve omurilik bozuklukları riski hesaplanır.
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde en sık rastlanan şikayetlerden biri vajinal kanamadır. Böyle bir durumda doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Her kanama gebeliğin sona erdiğini göstermez. Ancak, yine de kontrol altında tutulması ve tedbir alınması gerekir. Unutulmamalı ki anormal kanamalarda düşük tehdidi vardır. Yapılacak muayeneden sonra doktor ilaç ve yatak istirahati önerebilir. Bazen ise kan ile birlikte parça da gelebilir ve alınan tüm tedbirlere rağmen düşük önlenemez. Böyle bir durumda mutlaka doktor müdahalesi gerekir. Hamilelik problemlerinden biri de dış gebeliktir. Adet gecikmesi ile baraber, karın ağrısı, kanama, baş dönmesi, bayılma hissi gibi şikayetler oluşur. Yapılan tetkiklerde gebelik müspettir. Ultrason ile bakıldığında kese görülmez ve rahim kanalında gebelik görülür. Operasyon durumu gerektirebilir.
Gebelik ile ilgili olmayan kanamalar meydana gelebilir.
Bunların sebebi, rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzında poliplerin olması, vajinadaki bazı sorunlar neden olabilir. Hamile bir kadının gribe yakalanma şansı daha yüksektir. Özellikle mevsimsel değişimler de dikkatli olunmalı ve mutlaka doktor tavsiyesine uyulmalıdır.