Bilgikatibim

Kişisel bir blog sitesi..

Bilgikatibim
son yazılar

Bebeklerde Gelişim Geriliği Neden Olur?


Bebeklerde Gelişim Geriliği
Bebeklerde gelişim geriliği iki ana kategoride incelenmektedir. Bunlardan ilki gebelikte gelişim geriliğidir. Anne karnında bebekler düzenli olarak takip edilir ve her ay çeşitli ölçümler yapılarak gelişimleri takip edilir. Bazen genetik bozukluklar ve yaşanan gebelik komplikasyonlarına bağlı olarak gelişim geriliği yaşanabilmektedir. Ancak bazen anne adaylarının adet dönemlerini tam olarak hatırlayamamaları ya da yanlış hesaplanan gebelik haftası aslında var olmayan gelişim geriliklerini ortaya çıkarmaktadır. Zaten tüm gebelik hesaplamalarında belirli bir yanılma payı konulmaktadır. Doğumdan sonra yaşanan gelişim gerilikleri ise daha net olarak tespit edilebilmektedir. Ancak bunun için bebeklerin düzenli doktor takibi altında tutulması zorunludur.
Bebeklerde Gelişim Testi
Gelişim testi daha ziyade gelişim geriliği şüphesi yaşanan bebeklerde bu şüphenin doğruluğunu ortaya koymak adına uygulanmaktadır. Bu test hem bebeklerin fizyolojik gelişimlerini hem de motor gelişimlerini değerlendirmeye dayanır ve elde edilen verilere göre bu alanda uzman bir doktor tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir.
Bebeklerde Gelişim Geriliği Nedenleri
Gelişim geriliği nedenleri çok çeşitlidir. Gebelikte gelişim geriliği nedenleri arasında annenin yeteri kadar beslenememesi, bebekte genetik bozuklukların bulunması ya da gebelik anomalileri ilk sıralarda yer almaktadır. Yine annenin gebelikte yanlış ilaç kullanımı ya da alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlısı olması gibi olumsuzluklar da gelişim geriliğine neden olmaktadır. Doğumdan sonra bebeklerde gelişim geriliği nedenleri arasında ise bebeğin sağlıklı beslenememesi ne yazık ki ilk sırada yer almaktadır. Her bebeğin gelişim hızı kendisine özeldir. Bu nedenle bebeğinizi kesinlikle başka bebeklerle kıyaslamamalı ve doktorunuz gelişim geriliği tanısı koymadıktan sonra asla bu tip şüphelerle kendinizi üzmemeniz önemlidir.

One thought on “Bebeklerde Gelişim Geriliği Neden Olur?

Yorumlar kapatıldı.